Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Brunelli plastiek

Brunelli plastiek

Reconstructie van scapho-lunate ligament voor polsinstabiliteit.

Bij een Sl-ruptuur van het bandje kan men voor een Brunelli plastiek kiezen. Bij deze procedure repareren ze het gescheurde SL- ligament niet. 

Er wordt wel een gat geboord door het scafoïdbot en een deel van een pees die van de patiënt is afgenomen, wordt door dit gat gestoken en aan de nabijgelegen botten vastgemaakt. 

De procedure resulteert meestal in een verminderde beweging van de pols. Instabiliteit in de pols kan na verloop van tijd leiden tot artrose aan de pols .

  • Verwondingen aan het scapholunaatgewricht zijn de meest voorkomende oorzaak van carpale instabiliteit.
  • Een geïsoleerd letsel aan het scapholunate ligament kan overgaan in abnormale gewrichtsmechanica en degeneratieve kraakbeenveranderingen.
  • Behandeling voor scapholunate instabiliteit is gericht op het stoppen van het degeneratieve proces door de continuïteit van de ligamenten te herstellen en de carpale kinematica te normaliseren.
  • Vroege arthroscopische diagnose van scapholunaatletsel is verplicht om de prognose van het letsel vast te stellen, aangezien een goed ligamentherstel wordt aanbevolen binnen vier tot zes weken na het trauma.