Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Cubital Tunnel Syndroom

Cubital Tunnel Syndroom

Cubital Tunnel Syndroom

Cubitaal tunnelsyndroom is een aandoening waarbij de nervus ulnaris (ook bekend als de zenuw van het elektriciteit botje) wordt bekneld of uitgerekt, wat kan leiden tot gevoelloosheid of tintelingen in de ringvinger en pink, pijn in de onderarm en / of zwakte in de de hand. 

Oorzaken

Er zijn een paar oorzaken van dit probleem met de nervus ulnaris. Deze omvatten:

  • Druk : de zenuw heeft weinig opvulling. Directe druk (zoals het leunen van de arm op een armsteun) kan op de zenuw drukken, waardoor de arm en hand – vooral de ringvinger en pink – “in slaap vallen”.
  • Rekken : Door de elleboog lang gebogen te houden, kan de zenuw achter de elleboog worden uitgerekt. Dit kan gebeuren tijdens het slapen.
  • Anatomie : soms blijft de nervus ulnaris niet op zijn plaats en springt heen en weer over een benige bult wanneer de elleboog wordt bewogen. Herhaaldelijk klikken kan de zenuw irriteren. Soms worden de zachte weefsels van de zenuw dikker of is er een “extra” spier over de zenuw die ervoor kan zorgen dat deze niet correct werkt.

Symptomen

Dit probleem kan pijn, verlies van gevoel, tintelingen en / of zwakte veroorzaken. “Spelden en naalden” worden meestal gevoeld in de ring en pink vinger. 

Deze symptomen worden vaak gevoeld wanneer de elleboog gedurende een lange tijd gebogen is, zoals tijdens het vasthouden van een telefoon of tijdens het slapen. Sommige mensen voelen zich zwak of onhandig.

Behandeling

De eerste behandeling is het vermijden van de dingen die het probleem veroorzaken. Het kan helpen om een ​​kussen of handdoek losjes om de elleboog te wikkelen of ’s nachts een spalk te dragen om te voorkomen dat de elleboog buigt. 

Het kan ook helpen om niet op het “elektriciteit bot” te leunen. Een handtherapeut kan u helpen manieren te vinden om druk op de zenuw te verminderen.

Soms kan een operatie nodig zijn om de druk op de zenuw te verlichten. Dit kan inhouden dat de zenuw wordt losgemaakt, de zenuw naar de voorkant van de elleboog wordt verplaatst en / of een deel van het bot wordt verwijderd. 

Therapie is nodig na een operatie en de hersteltijd kan variëren. Gevoelloosheid en tintelingen kunnen snel of langzaam verbeteren. Het herstel na de operatie kan vele maanden duren. 

De meeste symptomen verdwijnen mogelijk niet helemaal na de operatie, vooral als deze ernstig zijn.