Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Triggerfinger

Triggerfinger

Wat is een triggerfinger?

Triggerfinger of stenose tendosynovitis, algemeen bekend als “triggervinger” of “triggerduim”, tast de pezen en katrollen in de hand aan die de vingers buigen. 

Pezen werken als lange koorden die de spieren van de onderarm verbinden met de botten van de vingers en duim. In de vinger zijn katrollen een reeks ringen die een tunnel vormen waardoor pezen moeten glijden, net zoals de geleiders op een hengel waar lijnen (of pezen) doorheen moeten. 

Deze katrollen houden de pezen tegen het bot, heel dichtbij. De pezen en tunnel hebben een gladde huls waardoor de pees gemakkelijk door de katrollen kan glijden.

Triggerduim

Triggervinger of duim treedt op wanneer de katrol aan de basis van de vinger te dik wordt en de pees samendrukt, waardoor het moeilijk wordt voor de pees om vrij door de katrol te bewegen. Soms ontwikkelt de pees een knobbel (knoop) of ontsteking in de schede. 

Als gevolg van de verhoogde weerstand tegen het glijden van de pees over de katrol, kunt u pijn voelen, bonzen of het gevoel hebben dat er iets in uw vinger of duim vastzit. 

Wanneer de pees vast komt te zitten, veroorzaakt dit ontstekingen en meer zwelling. Dit veroorzaakt een vicieuze cirkel van triggervorming, ontsteking en zwelling. Soms raakt de vinger vast of blijft hij steken en is het moeilijk om hem recht te trekken of te buigen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaken van deze aandoening zijn niet altijd duidelijk. Sommige triggervingers worden geassocieerd met medische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, jicht en diabetes. 

Lokaal trauma aan de palm van de hand of de basis van de vinger kan soms een oorzakelijke factor zijn, maar in de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak.

Tekenen en symptomen

Triggerfinger of duim kan beginnen met een ongemak dat wordt gevoeld aan de basis van de vinger of duim, waar deze de handpalm raakt. Dit gebied is meestal erg gevoelig voor lokale druk. Er kan soms een knobbel in dit gebied zijn. 

Wanneer de vinger de trekker begint te vormen of begint te vergrendelen, kan de patiënt denken dat het probleem zich in de middelste knokkel van de vinger of de punt van de duimknokkel bevindt, aangezien de pees die vastzit degene is die beweegt deze gewrichten.

Behandeling

Het doel van de behandeling van de triggervinger door de Alpha therapeut, of duim is om het slot of de immobilisatie te verwijderen en volledige beweging van de vinger of duim mogelijk te maken zonder ongemak. 

Ontsteking rond de buigpees en peesmantel moet worden verminderd om soepel glijden van de pees mogelijk te maken. Soms kan het dragen van een spalk of het nemen van orale ontstekingsremmende medicijnen helpen. 

De behandeling kan ook een verandering in activiteiten omvatten om ontstekingen te verminderen. Het injecteren van steroïden in het gebied rond de pees en katrol is vaak effectief bij het ontlasten van de triggervinger of duim.

Operatie

Als niet-chirurgische vormen van behandeling de symptomen niet verlichten, kan een operatie worden aanbevolen. Deze operatie wordt poliklinisch uitgevoerd, meestal met eenvoudige lokale anesthesie. 

Het doel van de operatie is om de katrol aan de basis van de vinger te openen, zodat de pees vrijer kan glijden. Actieve vingerbeweging begint meestal onmiddellijk na de operatie. 

Normaal gebruik van de hand kan gewoonlijk worden hervat zodra u zich voldoende op uw gemak voelt. 

Sommige patiënten kunnen langer pijn, ongemak en zwelling rond het operatiegebied ervaren dan anderen. Af en toe is therapie nodig om de hand weer beter te kunnen gebruiken.