Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Kniebanden

Kniebanden

Binnen of buitenband, voorste of achterste kruisband

In de knie bevinden zich meerdere banden waaraan iemand pijn of letsel kan krijgen. Gelukkig gaat het vaak goed en kunnen de kniebanden zonder problemen de bewegingen in een knie goed begeleiden.

Helaas gaat het in sommige gevallen wel eens mis. Te denken valt aan het, verrekken, scheuren of beschadigen van;

  • Voorste kruisband (ACL)
  • Achterste kruisband (PCL)
  • Binnenste knieband (MCL)
  • Buitenste knieband (LCL)
  • Posterolaterale hoek

Ieder van deze kniebanden heeft een eigen functie en zorgen er allemaal voor dat de knie kan doen wat nodig is om bijvoorbeeld te sporten.

Voorste kruisband

Een ACL-blessure is een scheur of beschadiging van de voorste kruisband Het ligament (ACL) is een van de belangrijkste banden in uw knie. ACL-blessures komen het meest voor tijdens sporten waarbij plotselinge stop of richtingsveranderingen, springen en landen betrokken zijn – zoals voetbal, basketbal, voetbal en skiën.

Veel mensen horen of voelen een “knal” in de knie wanneer een ACL-blessure optreedt. Uw knie kan opzwellen, onstabiel aanvoelen en te pijnlijk worden om op te lopen.

Afhankelijk van de ernst van uw ACL-blessure, kan een behandeling in eerste instantie rust- en oefeningen omvatten om u te helpen kracht en stabiliteit terug te krijgen. Soms is een operatie nodig om de gescheurde band te vervangen, gevolgd door revalidatie

Achterste kruisband

Letsel aan de achterste kruisband (PCL) komt veel minder vaak voor dan letsel aan de voorste kruisband (ACL). De achterste kruisband en de ACL verbinden uw dijbeen (femur) met uw scheenbeen (tibia). Als een van beide ligamenten is gescheurd, kan dit pijn, zwelling en een gevoel van instabiliteit veroorzaken.

Ligamenten zijn sterke weefselbanden die het ene bot aan het andere hechten. De kruisvormige ligamenten verbinden het dijbeen (femur) met het scheenbeen (tibia). De voorste en achterste kruisbanden vormen een “X” in het midden van de knie. Vandaar de naam.

Hoewel een achterste kruisbandletsel over het algemeen minder pijn, invaliditeit en knie-instabiliteit veroorzaakt dan een ACL-scheur, kan het u nog steeds enkele weken of maanden buitenspel zetten.

Binnenste knieband (MCL)

Wat is een MCL-blessure?

Een MCL-blessure is een verstuiking of scheur van het mediale collaterale ligament. De MCL is een weefselband aan de binnenkant van je knie. Het verbindt uw dijbeen met het bot van uw onderbeen. De MCL zorgt ervoor dat de knie niet naar binnen buigt.

U kunt uw MCL bezeren tijdens activiteiten waarbij u moet buigen, draaien of snel van richting moet veranderen. De MCL kan bijvoorbeeld bij voetbal of voetbal geblesseerd raken als de buitenkant van de knie wordt geraakt. 

Dit type blessure kan ook optreden tijdens het skiën en bij andere sporten met veel stop-and-go-bewegingen en springen.

Wat zijn de symptomen?

U kunt last hebben van zwelling, pijn en gevoeligheid. Enkele uren nadat u uw knie heeft geblesseerd, kan uw pijn toenemen en kan het moeilijker worden om uw knie te bewegen. U kunt wat blauwe plekken opmerken.

Hoe wordt een MCL-blessure vastgesteld?

De arts of fysiotherapeut zal u onderzoeken en vragen stellen over uw gezondheid in het verleden. Hij of zij zal ook vragen hoe u uw knie heeft geblesseerd en wat uw symptomen zijn op het moment van letsel.

Dragen van een kniebrace

Het dragen van een kniebrace die stevig genoeg is om te voorkomen dat de knie naar binnen of buiten kan bewegen, kan er voor zorgen dat de mediale knieband weer vast kan groeien. Dit moet wel binnen twee weken na het ongeluk gebeuren anders is het te laat. De brace moet u 6 weken dragen!

Laat dus vroeg iemand naar uw knie kijken wanneer deze een blessure heeft opgelopen aan de binnenband. Dit kan erger voorkomen, zoals een operatie.

Buitenste knieband (LCL)

Wat is een lateraal collateraal ligament (LCL) letsel?

Een LCL-blessure is een verstuiking of scheur van het laterale collaterale ligament (LCL). De LCL is een weefselband aan de buitenkant van uw knie. Het verbindt uw dijbeen met het bot van uw onderbeen en zorgt ervoor dat de knie niet naar buiten buigt.

U kunt uw LCL bezeren tijdens activiteiten waarbij u moet buigen, draaien of snel van richting moet veranderen. De LCL kan bijvoorbeeld geblesseerd raken bij voetbal of voetbal als de binnenkant van de knie wordt geraakt. Dit type blessure kan ook optreden tijdens het skiën en bij andere sporten met veel stop-and-go-bewegingen, springen of weven.

Wat zijn de symptomen?

Een letsel aan uw LCL kan leiden tot:

  • Zwelling, pijn en gevoeligheid. Enkele uren na het letsel kan uw pijn erger worden. En het kan moeilijker zijn om uw knie te bewegen.
  • Kneuzingen.
  • Een onstabiel gevoel in uw knie, alsof het kan vastlopen, vastlopen of bezwijken.

Hoe wordt een LCL-blessure vastgesteld?

De arts zal u onderzoeken en vragen stellen over uw gezondheid in het verleden. Hij of zij zal ook vragen hoe u uw knie verwondde en wat uw symptomen waren op het moment dat u deze verwondde.

Uw arts of fysiotherapeut zal uw knie en been zorgvuldig onderzoeken. Hij of zij zal kijken en voelen om te zien of er zwelling is en kan voorzichtig op bepaalde plaatsen duwen om de meest gevoelige plekken te vinden. 

Vervolgens zal uw arts uw knie en been op bepaalde manieren bewegen om de stabiliteit te controleren. Hij of zij zal ook naar de rest van je been kijken om er zeker van te zijn dat er bloed stroomt, het been goed werkt en er geen andere verwondingen boven of onder de knie zijn.

Vroeg handelen

Ook bij letsel van de buitenste knieband of bij posterolateraal kniebandletsel is het belangrijk dat de juiste diagnose vroeg kan worden gesteld. Wanneer u binnen twee weken actie onderneemt kan genezing plaats vinden als uw been in het gips gezet wordt.

Wat is de posterolaterale hoek?

De posterolaterale hoek (PLC) van de knie bevat de ligamenten en pezen aan de achterkant (posterieur) en buiten (lateraal) deel van de knie. 

Dit omvat het laterale collaterale ligament (LCL), enkele van de hamstringpezen (biceps), de popliteuspees, het kapsel (buitenste omringende laag) van de knie en andere kleinere ligamenten.

Wat is een posterolaterale hoekblessure?

PLC-letsel is een scheur van een of meer van die pezen en ligamenten. Het kan optreden bij een draaiend letsel, een hyperextensieblessure (knie wordt te ver naar achteren geduwd voorbij een rechte lijn), een klap aan de binnenkant of voorkant van de knie. 

Het kan ook optreden bij dislocatie van de knie wanneer een of meer van de andere belangrijke ligamenten (ACL, MCL of PCL) ook wordt gescheurd. 

Er kan ook letsel optreden aan de nabijgelegen gemeenschappelijke peroneale zenuw, waardoor zwakte en gevoelloosheid in het been en de voet ontstaat.

Welke problemen kunnen posterolaterale hoekletsel veroorzaken?

Aanvankelijk is er op het moment van letsel pijn en zwelling. Er kan een gevoel van instabiliteit zijn (het voelt alsof het onder je zal wijken), maar dat is niet altijd het geval. 

De PLC geneest slecht, en het is gebruikelijk om langdurige problemen met instabiliteit te hebben. De knie kan doorzakken of onstabiel aanvoelen, zelfs bij normale dagelijkse activiteiten zoals traplopen of draaien over de knie.

Hoe wordt een posterolaterale hoekblessure behandeld?

Indien men snel achter het probleem is (binnen 2 weken na het knieletsel), is het mogelijk om de banden te laten genezen door het been in te gipsen, bij minder ernstige letsels. Bij zware letsels of een te late diagnose is een operatie vaak wel noodzakelijk.

U kunt op verschillende locaties terecht voor kniebandletsel een aantal therapeuten zijn hier in gespecialiseerd zoals: