Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Osgood schlatter

Osgood schlatter

Wat is Osgood-Schlatter?

Bij een knie met Osgood-Schlatter is er vaak pijn net onder de knie op de bovenkant van het onderbeen. Daar zit een klein ‘heuveltje’ op uw scheenbeen. Op die plek zit de bovenbeenspier stevig aan het scheenbeen vast. Die plek is geïrriteerd en kan zelfs verdikt zijn. Het lichaam maakt daar te veel hard weefsel aan.

Dokter Osgood en dokter Schlatter hebben dit verschijnsel voor het eerst beschreven. Daarom heeft het deze naam. Dit komt vooral bij kinderen voor die snel groeien, het meeste bij jongens die veel sporten. Eigenlijk is het een overbelasting blessure van de knie die tijdens de groei optreedt.

Het komt vooral voor bij jongens tussen de 10-16 jaar oud en bij meisjes tussen de 8-12 jaar oud. Bij deze blessure is de aanhechting van de kniepees op het onderbeen geïrriteerd.

In het kort

  • Osgood Schlatter is een ontsteking van de aanhechting van de kniepees op het scheenbeen ter hoogte van de groeischijf.
  • Komt geregeld voor bij kinderen in de groei die hardloop- en springsporten beoefenen.
  • Met aanpassing van de belasting en “uitgroeien”gaan de klachten weer over.

Wel of niet doorgaan met sporten?

Het advies is om de sportactiviteiten aan te passen of soms zelfs even te stoppen. Met name het rennen en springen zal beperkt moeten worden om de blessure tot rust te laten komen.

Vaak nemen de klachten in enkele weken (tot maanden) af en kan het sporten daarna rustig weer opgebouwd worden. Maar bij sommigen houden de klachten wel maanden tot soms jaren aan.

Behandeling

Door de rust zal de ontsteking van de peesaanhechting afnemen. In de meeste gevallen nemen de klachten binnen 6 tot 8 weken af . Door de oefeningen van de (sport)fysiotherapeut wordt de kracht van de pees, en de bijbehorende bovenbeenspieren, weer opgebouwd om het risico op terugkeren van de klachten te verminderen.

Als kinderen hiermee te maken hebben is dit zeer lastig te behandelen. Op het moment dat de groeischijf gesloten is zullen de klachten mogelijk pas verdwijnen. Bij jongens gebeurt dit meestal rond hun 17e, bij meisjes vaak iets eerder. Tot die tijd kunnen de pijnklachten natuurlijk wel verminderd worden.

Wat kunt u zelf nog doen om de pijn te verminderen?

Met wat rustiger aan doen kan de pijnlijke aanhechting wat tot rust komen en gaan herstellen. Daarnaast kan koelen wat pijn verzachten. Gelukkig is dit een klacht die verdwijnt zodra de groeischijf ter hoogte van de knobbel gesloten is. Helaas kunnen hierdoor de klachten wel gedurende lange tijd aanwezig zijn.