Wat is een patellofemoraal pijnsyndroom
Dit is een probleem waarbij er pijn aan de voorkant van de knie, rond uw knieschijf (patella) zit. Ook wel ‘hardlopersknie’ genoemd, het komt vaker voor bij mensen die sporten waarbij men moet rennen en springen.
De kniepijn neemt vaak toe als u rent, de trap op of af loopt, langdurig zit of hurkt. Eenvoudige behandelingen – zoals rust en ijs – helpen vaak, maar vaak is fysiotherapie nodig om patellofemorale pijn te verlichten.
Symptomen
Patellofemoraal pijnsyndroom veroorzaakt meestal een doffe, pijnlijke pijn aan de voorkant van uw knie. Deze pijn kan erger worden als u:
- Loop trappen op of af
- Kniel of hurk
- Zit gedurende lange tijd met een gebogen knie
Oorzaken
We weten nog niet precies wat het probleem echt veroorzaakt, maar mogelijk ontstaat het door:
- Overmatig gebruik. Rennen of springen zorgt voor herhaalde belasting van uw kniegewricht, wat irritatie onder de knieschijf kan veroorzaken.
- Spieronevenwichtigheden of -zwakte. Patellofemorale pijn kan optreden als de spieren rond uw heup en knie uw knieschijf niet goed op elkaar zijn afgestemd.
- Letsel. Trauma aan de knieschijf, zoals een ontwrichting of breuk, is in verband gebracht met deze klacht
- Chirurgie. Kniechirurgie, met name reparatie van de voorste kruisband met uw eigen patellapees als transplantaat, verhoogt het risico op patellofemorale pijn.
Risicofactoren
Factoren die uw risico kunnen verhogen, zijn onder meer:
- Leeftijd. Meestal treft het adolescenten en jonge volwassenen. Knieproblemen bij oudere populaties worden vaker veroorzaakt door artritis.
- Sekse. Vrouwen hebben twee keer zoveel kans als mannen om deze klacht te ontwikkelen. Dit kan zijn omdat het bredere bekken van een vrouw de hoek vergroot waaronder de botten in het kniegewricht samenkomen.
- Bepaalde sporten. Deelname aan hardloop- en springsporten kan uw knieën extra belasten, vooral wanneer u uw trainingsniveau verhoogt.
Preventie
Soms komt kniepijn gewoon voor. Maar bepaalde stappen kunnen de pijn helpen voorkomen.
- Behoud kracht. Sterke quadriceps en heupabductor-spieren helpen de knie in evenwicht te houden tijdens activiteit.
- Denk aan afstemming en techniek. Vraag uw fysiotherapeut naar flexibiliteits- en krachtoefeningen om uw techniek voor springen, rennen en draaien te optimaliseren – en om de patella goed in zijn groef te laten zitten. Vooral belangrijk is het oefenen van uw buitenste heupspieren om te voorkomen dat uw knie naar binnen duwt als u hurkt, landt na een sprong of afstapt van een trede.
- Verlies overtollige kilo’s. Als u te zwaar bent, verlicht afvallen de druk op uw knieën.
- Opwarmen. Voordat u gaat hardlopen of andere oefeningen doet, dient u zich op te warmen met ongeveer vijf minuten lichte activiteit.
- Verhoog de intensiteit geleidelijk. Voorkom plotselinge veranderingen in de intensiteit van uw trainingen.