Diëtetiek

Diëtetiek Voeding & Dieet

De diëtist is de deskundige van voeding bij gezondheid maar ook bij ziekte. Maar de diëtist weet ook wat lekker eten is en welke producten u kunt of juist beter niet kunt kopen wanneer u naar de supermarkt gaat. De diëtist is de expert op het gebied van eten en op maat gemaakte diëten.

Ieder mens of cultuur heeft zijn eigen gewoontes met betrekking tot voorkeuren en samenstellingen. De Alpha diëtist geeft daarom altijd een dieetbehandeling die voor u persoonlijk is samengesteld inclusief de bijbehorende begeleiding, want zonder begeleiding is een dieet vaak moeilijk vol te houden. Het aanpassen van uw leefstijl is vaak een lastige klus waarvoor veel doorzettingsvermogen nodig is.

Leefstijlcoaching

Onze diëtist werkt nauw samen met een leefstijlcoach om dit lastige proces nog beter vol te kunnen houden. Een leefstijlcoach is getraind om samen met een diëtist ook andere dingen aan te pakken om uw leefstijl te kunnen veranderen. denk hiervoor bijvoorbeeld aan uw slaap of beweeg patroon. daarnaast kan er een programma aangeboden worden om u actiever te krijgen. Naast voeding is bewegen natuurlijk ook erg belangrijk.

voeding

Wat doet een diëtist?

Een diëtist is een deskundige op het gebied van voeding en voedingsstoffen en weet alles over uw lichaam en wat deze voedingstoffen met uw lichaam doen. Samen met een leefstijlcoach en trainer kan de Alpha diëtist u helpen uw leefstijl te veranderen, en waar mogelijk helpen met afvallen. Soms zijn een paar simpele tips al voldoende om uw doelen te halen. Maar in andere gevallen moeten er veel meer ingezet worden om u te helpen. Ook wanneer u te weinig weegt.

Top sport diëtist

De alpha diëtist kan ook helpen wanneer u top prestaties moet leveren als sporter, sporters moeten als geen ander prestaties leveren die veel erg veel van het lichaam vragen. Herstellen van training en prestaties verbeteren zijn dan extra belangrijk. Wat een sporter wel of niet mag eten is compleet anders dan een kind of bejaarde. De Alpha diëtist weet ook hier onderscheid in te maken en zo prestaties te verbeteren.

Wanneer naar de diëtist?

Iedereen die voedingsadviezen wilt kan naar een diëtist gaan, de reden hiervoor kan dus van alles zijn hieronder volgen enkele voorbeelden;

  • Overgewicht of obesitas
  • Beoefening van sport
  • Ondergewicht
  • Gezonder leven icm leefstijlcoach
  • Zwangerschap
  • Hooge bloeddruk
  • Hoog cholesterol gehalte
  • Voedselallergieën/-intolerantie, zoals coeliakie
  • Andere speciale diëten

Uw eerste keer bij een diëtist?

Bij uw eerste bezoek zal de diëtist eerst nagaan wat uw wensen zijn en waarom u een diëtist nodig heeft. Daarnaast moet er onderzocht moeten worden wat uw gewoontes zijn en wat daaraan veranderd kan worden. Op basis hiervan kan de Alpha diëtist samen met u en eventuele andere hulpverleners een op maat gemaakt programma met u maken.

Vergoeding diëtist door uw zorgverzekering?

Vanuit de zorgverzekering wordt er per jaar 3 uur dieetadvisering vergoed vanuit de basisverzekering. Alle andere sessies vallen onder het eigen risico. Daarnaast kan bij sommige pakketten ook vergoeding verkregen worden uit het aanvullende pakket en zijn er verschillende combinaties mogelijk met de leefstijlinterventies. Onze diëtist kan u hier meer over vertellen.

Gezond eten

Wat is het verschil tussen een diëtist, een gewichtsconsulent,een voedingsdeskundige en een voedingstherapeut?

Diëtist

Een diëtist heeft een titel die beschermd is, niet iedereen mag zich diëtist noemen. Een diëtist heeft een HBO-opleiding afgerond en staat ingeschreven in een kwaliteitsregister voor paramedici. Hiervoor moeten zij regelmatig na en bij scholing volgen. De meeste zorgverzekeraars stellen inschrijving in het Kwaliteitsregister Paramedici als eis voor het sluiten van een contract met een diëtist.

Gewichtsconsulent

Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te begeleiden. Over het algemeen begeleidt een gewichtsconsult mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten of oorzaken hoort een gewichtsconsulent je door te verwijzen naar de huisarts of diëtist. Omdat de titel niet beschermd is mag iedereen zich gewichtsconsulent of voedingsconsulent noemen. Ook mensen zonder opleiding.

Voedingsdeskundige

Voedingskundigen zijn wetenschappers die de studie Voeding & Gezondheid hebben afgerond. Ook mensen die een (schriftelijke) voedingsgerelateerde opleiding hebben gevolgd noemen zichzelf voedingskundige of voedingsdeskundige. Ze werken bijvoorbeeld als voorlichter op scholen, bedrijven en sportscholen. Maar ook anderen die een voedingsgerelateerde opleiding hebben gevolgd noemen zichzelf voedingskundige. Omdat de titel niet beschermd is mag iedereen zich voedingsdeskundige noemen. Ook mensen zonder opleiding.

Voedingstherapeut

Mensen met een achtergrond vanuit de natuurgeneeswijze gebruiken vaak de term therapeut. Omdat de titel niet beschermd is mag iedereen zich voedingstherapeut noemen. Ook mensen zonder opleiding.

Belangrijk dus om goed te controleren welke opleidingen iemand heeft en uit te zoeken bij wie u het meest op uw plek zult zijn.
Goed om te weten: De diëtisten van Alpha zijn allen erkende, kwaliteitsgeregistreerde diëtisten!