Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Spit

Spit

Wat is spit?

Spit wordt ook wel lage rugpijn of lumbago genoemd en is eigenlijk een soort verzamelnaam voor rugklachten. Ongeveer 7% van de Nederlandse mannen en 6% van de vrouwen komen weleens naar de huisarts met klachten die hierbij passen. Vaak is het een terugkerend probleem.

Bijna altijd is het een acute klacht. Het ontstaat vaak na het maken van een verkeerde beweging zoals bukken, tillen, draaien etc. Het is echter ook mogelijk dat de klacht al veel langer bestaat, maar niet vanzelf over wilt gaan.

Ontstaan van spit

Het ontstaat meestal als gevolg van kleine scheurtjes in de wand van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn de elastische schijven die tussen de botten van de wervelkolom in zitten.

De kleine scheurtjes zorgen voor een plotselinge overmatige aanspanning (verkramping) van de diepe spieren in de onderrug. Deze aanspanning wordt door het lichaam zelf in gang gezet om erger te voorkomen. Zie dit dus als een verdedigingsmechanisme.

De kleine scheurtjes in de wand van de tussenwervelschijf zijn over het algemeen tekenen van ouderdom of slijtage. Er zijn echter ook andere oorzaken aan te wijzen:

  • Overbelasting van de onderrug
  • Stress
  • Plotselinge beweging
  • Slechte lichamelijke conditie
  • Aanwezigheid van een hernia in de onderrug.

Wat zijn de kenmerken?

Zoals gezegd is er bij spit sprake van verkramping van de diepe rugspieren. Dit geeft een plotse en zeer heftige pijnscheut in de onderrug. Door deze verkramping wordt het maken van bewegingen met de onderrug erg beperkt.

In eerste instantie wordt de pijn heel lokaal in de onderrug gevoeld. Dit kan zich na verloop van tijd naar links en/of rechts in de rug verplaatsen. Ook kan het voorkomen dat in de korte periode na spit de rug als wankel kan worden ervaren.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat het geen aandoening op zich maar een verzamelnaam voor acute lage rugklachten, zal het onderzoek van de huisarts of fysiotherapeut zal dan ook hoofdzakelijk gericht zijn op het uitsluiten van ander letsel, bijvoorbeeld een hernia, in de onderrug.

Hoe wordt het behandeld?

In de meeste gevallen trekt spit vanzelf weer weg. Hiervoor is het wel van belang dat men veel blijft bewegen. Denk hierbij voornamelijk aan wandelen en oefeningen om de rug soepel te houden.


Hoewel de klachten meestal vanzelf weer wegtrekken, is de oorzaak van het probleem daarmee natuurlijk niet verdwenen. Om klachten op een langere termijn te voorkomen, zal er gewerkt moeten worden aan het versterken van de rompspieren door middel van training en oefentherapie. Wij kunnen u daarbij goed begeleiden.

Welke oefeningen moet ik doen?

Lopen, zwemmen en fietsen zijn meestal goed. Voor alle andere oefeningen kunt u het beste contact opnemen met de fysiotherapeut.

Moet ik pijnstillers nemen?

Pijnstillers kunnen er voor zorgen dat u wel blijft bewegen wat goed is bij spit. Vraag er naar bij uw arts.

Kan ik gewoon werken?

Afhankelijk van uw werk is het veilig om te gaan werken met spit. overleg dit eventueel met uw bedrijfsarts.

Welke behandeling is er?

U kunt het beste contact opnemen met de fysiotherapeut wanneer u op zoek bent naar een behandeling.

Hoe lang duurt spit?

Binnen enkel dagen tot een paar weken. Dan moet het over zijn. Zo niet neem dan contact op met de fysio of uw arts.