Parkinson

Parkinson

De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen. Bij elke Parkinson patiënt kunnen de klachten zich op een andere manier uiten. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende:

  • Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong
  • Trager worden van bewegingen (bradykinesie), moeite met starten van bewegingen (akinesie) en ontbreken van automatische bewegingen (hypokinesie)
  • Stijfheid van de spieren (rigiditeit)
  • Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte
  • ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen (freezing), waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken

Buiten de bovengenoemde symptomen zijn er nog vele klachten die gepaard kunnen gaan met de ziekte. Meer informatie hierover kunt u vinden op parkinsonnet.nl

Behandeling:

Parkinson kan grote invloed hebben op de dagelijkse activiteiten.  Voorbeelden hiervan zijn moeite met lopen, aankleden, spreken of eten. De fysiotherapeut kan u helpen met deze klachten om te gaan en de problematiek in het dagelijks leven te verminderen. Veelal door middel van specifieke training.

Fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet, zijn speciaal geschoold in het behandelen van parkinsonpatiënten en patiënten met atypische parkinsonismen.

De zorgverleners die aangesloten zijn bij het ParkinsonNet, zijn speciaal geschoold in het behandelen van parkinsonpatiënten en patiënten met atypische parkinsonismen.

Wie?

Voor een behandeling bij Parkinson kunt u terecht In Utrecht of Zaltbommel.

Utrecht: Hans Geerdes

Zaltbommel: Vera Scheij Sprong