YVLO-ZwangerFit®

YVLO-ZwangerFit®

ZwangerFit®

ZwangerFit is een zwangerschapscursus voor de zwangere en de pas bevallen vrouw. Het is een wekelijkse cursus die al bij 16 weken in de zwangerschap kan starten en tot aan de bevalling door kan gaan.

Dit heeft het voordeel dat fitheid en spierkracht langer behouden blijft. En hierdoor kunnen bekken- en bekkenbodemspieren al vroeg getraind worden.

Vóór deelname wordt een specifieke intake afgenomen om onder andere een idee te krijgen over de dagelijkse belasting en eventueel lichamelijke klachten.

Hierdoor krijgt de docent een idee over de individuele belastbaarheid van elke vrouw, zodat een cursus op maat gegeven kan worden.

Na de bevalling kan een vrouw na 4-6 weken weer starten. Op basis van persoonlijke doelen wordt een trainingsschema gemaakt om na de cursus weer zelf te kunnen gaan trainen of sporten.

De training wordt gegeven door een fysiotherapeut.

Kenmerken

ZwangerFit is een cursus die je al vroeg kan volgen. We gaan preventief te werk en de signaleerfunctie van de docent staat voorop. Hoe fitter je voor en tijdens de zwangerschap bent, hoe fitter je jezelf  ook na de bevalling zal voelen. 

Richt zich op

 • behoud en herstel van je conditie
 • langer mobiel en zelfredzaam blijven tijdens je zwangerschap
 • leren belasten binnen eigen grenzen
 • sneller herstel na je bevalling
 • preventie van zwangerschapsgerelateerde klachten (rug, bekken)
 • aanleren van een goede lichaamshouding, tiltechniek en perstechniek
 • bewustwording en vertrouwen in je eigen lichaam
 • verminderen en voorkomen van bekkenpijnklachten en bekkenbodemdysfuncties
 • positief gevoel en vertrouwen ontwikkelen over je zwangerschap, de bevalling en het moederschap
 • steun krijgen en ervaringen uitwisselen met medecursisten
 • tijd voor jezelf nemen (er even uit zijn) 

Voor wie is het ?

Deze training is zowel voor de sportieve vrouw als voor vrouwen die tijdens de zwangerschap hun leefstijl willen veranderen. De cursus biedt een op maat gemaakt programma, waardoor je uitgedaagd wordt in bewegen.

De cursus wordt gegeven in Culemborg en Ochten. Wanneer u interesse heeft in de cursus mag u een gratis proefles volgen.

Opzet

ZwangerFit wordt in kleine groepjes gegeven met maximaal 8-10 personen.

Wanneer u 16 weken zwanger bent, mag u al deelnemen aan de cursus. Na uw bevalling mag u vanaf 4-6 weken tot 9 maanden weer deelnemen.

Voorafgaand aan zowel de prepartum –als postpartumcursus vindt een intake plaats. U krijgt hiervoor een vragenlijst, die we samen nabespreken. 

Een les van een uur bestaat uit voor 45 minuten uit het actieve gedeelte 15 minuten uit coaching. De actieve training vindt in een fitnesssetting plaats en is opgebouwd uit 3 blokken:

een warming-up met conditiegedeelte, oefeningen gericht op stabilisatie, coördinatie en spierversterking en een cooling-down met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

In coaching worden onderwerpen besproken die te maken hebben met de zwangerschap, bevalling en de kraamperiode. Coaching geeft informatie, maar is met name gericht op tips en advies om in de praktijk te gebruiken (bijvoorbeeld tips om bekkenklachten te voorkomen). 

Bij deelname zal een intake gepland worden en krijgt de cursist een informatiemapje waarin alle informatie van de coaching lessen wordt uitgelegd. Soms wordt er een keer in de 10 weken wordt een partneravond (1,5 uur) gepland.

Tijdens de partneravond wordt alle informatie van de coaching lessen gepresenteerd. De wekelijkse cursus wordt ‘s avond gegeven en bestaat uit blokken van 10 weken. U kan meerdere keren een blok van 10 weken doorlopen. De kosten zijn:

 • Intake €15,-
 • Losse les €18,-
 • 10 lessen €150,-
 • 20 lessen €260,-

Vaak wordt een gedeelte van de cursus via de aanvullende verzekering vergoed.