Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Etalagebenen

Arteriële claudicatio intermittens/atheroslerose van de beenvaten/perifeer arterieel vaatlijden

De oorzaak van etalagebenen komt door een probleem in de bloedvaten. Het staat ook wel bekend als ‘arteriële claudicatio intermittens’. De patiënt ervaart pijn in de benen die optreedt tijdens bewegen. Door even te stoppen met lopen verdwijnen vaak de meeste klachten. Zodra men echter weer start met lopen, beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand weer opnieuw.

Arteriële claudicatio intermittens komt vooral voor bij mensen boven de 60 jaar. Tussen de 25 en 44 jaar krijgt slechts 1 op de 2500 mensen met deze aandoening te maken. De naam ‘etalagebenen’ is ontstaan omdat mensen die met deze klachten in een winkelstraat lopen, steeds even stil lijken te staan om een etalage te bekijken. In werkelijkheid doen ze dit om de pijn te laten zakken.

Beschrijving van etalagebenen

Bij etalagebenen is er sprake van een vernauwing van de beenslagaders. Een neerslag van kalk en vettige substanties blijft aan de binnenwand van de slagaders zitten. We noemen dit plaquevorming. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer naar het been toe. Men noemt deze aandoening vaak (ten onrechte) aderverkalking.

De plaques die in de slagaders van de benen blijven steken hopen zich op en kunnen de slagader ernstig vernauwen. Hierdoor is de bloedtoevoer naar de benen toe verminderd. De beenspieren krijgen vervolgens te weinig zuurstof tijdens het lopen waardoor de klachten ontstaan.

Oorzaak en ontstaanswijze

Plaquevorming treedt vaker op bij mensen die roken. Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen aan het ontwikkelen van de aandoening. Denk aan suikerziekte, een hoge bloeddruk en een relatief hoge leeftijd. Daarnaast hebben mannen een verhoogde kans op arteriële claudicatio intermittens. Een gezonde levensstijl kan de klachten voorkomen.

Klachten en verschijnselen van etalagebenen

  • Pijn, kramp, of een moe gevoel in het been tijdens bewegen
  • Stilstaan of uitrusten vermindert de pijn
  • De klachten treden op na een vaste loopafstand
  • De pijn bevindt zich meestal in het onderbeen
  • Mogelijke klachten in bilregio, bovenbeen, voetzool en tenen
  • De voet van het aangedane been kan kouder aanvoelen of bleek verkleuren
  • Bij het bergop lopen ontstaan de symptomen eerder
  • Soms zijn de klachten ook in rust aanwezig

Behandeling van arteriële claudicatio intermittens

Het is van belang dat de patiënt stopt met roken. Een hoge bloeddruk en suikerziekte dienen behandeld te worden. De patiënt wordt geadviseerd veel aan lichaamsbeweging te doen en een gezond dieet te volgen. Dit kan bijvoorbeeld door het minderen van verzadigde vetzuren.

De fysiotherapeutische behandeling van etalagebenen bij Alpha

Fysiotherapie bestaat uit looptraining gedurende minimaal drie maanden. Dit levert in bijna alle gevallen een toename van de pijnvrije loopafstand op. Er dient dagelijks drie keer per dag 15-30 minuten gewandeld te worden. Wanneer de pijn optreedt loopt men nog een paar meter extra door voordat men stopt. Als de klachten gezakt zijn, wordt er weer verder gewandeld.

De vernauwing in een bloedvat kan door middel van een operatie tijdelijk verholpen worden. Dit heeft echter alleen zin als de patiënt zijn levensstijl aanpast.