Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Etalagebenen

Etalagebenen

Claudicatio intermittens, atheroslerose van de beenvaten of perifeer arterieel vaatlijden

Hartelijk welkom! U heeft zojuist een fysiotherapeut gevonden bij u in de buurt die u kan helpen met uw vaatprobleem. Ik zal mijzelf even kort introduceren: Mijn naam is Yvanca Peters – de Vries, 28-10-1982 geboren te Utrecht. Opgeleid tot Bewegingstechnoloog en Fysiotherapeut. Daarnaast ben ik een trotse moeder van 3 kinderen.

Yvanca_Peters
Yvanca Peters

Vanaf 2013 ben ik mijn specialisatie perifeer arterieel vaatlijden (PAV) gestart en sindsdien aangesloten bij het Claudicationet. U kunt dus bij mij terecht voor de gesuperviseerde looptraining waarvoor u een verwijzing van uw vaatchirurg heeft gekregen.

Naast de looptraining wil ik u graag helpen met het optimaliseren van uw leefstijl zodat u het risico voor verdere problemen kunt verminderen. Onze praktijk biedt alle mogelijkheden om uw doelen te bereiken.

Na uw fysiotherapie zijn er eventueel tal van mogelijkheden bij ons om uw resultaat te behouden. Kortom: Samen werken aan gezondheid daar staan wij voor!

Oorzaak etalagebenen

De oorzaak ontstaat door een probleem in de bloedvaten. Het staat ook wel bekend als ‘arteriële claudicatio intermittens’. De patiënt ervaart pijn in de benen die optreedt tijdens bewegen.

Door even te stoppen met lopen verdwijnen vaak de meeste klachten. Zodra men echter weer start met lopen, beginnen de klachten na eenzelfde loopafstand weer opnieuw.

Arteriële claudicatio intermittens komt vooral voor bij mensen boven de 60 jaar. Tussen de 25 en 44 jaar krijgt slechts 1 op de 2500 mensen met deze aandoening te maken.

De naam ‘etalagebenen’ is ontstaan omdat mensen die met deze klachten in een winkelstraat lopen, steeds even stil lijken te staan om een etalage te bekijken. In werkelijkheid doen ze dit om de pijn te laten zakken.

Beschrijving

Bij dit probleem is er sprake van een vernauwing van de beenslagaders. Een neerslag van kalk en vettige substanties blijft aan de binnenwand van de slagaders zitten.

We noemen dit plaquevorming. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer naar het been toe. Men noemt deze aandoening vaak (ten onrechte) aderverkalking.

De plaques die in de slagaders van de benen blijven steken hopen zich op en kunnen de slagader ernstig vernauwen. Hierdoor is de bloedtoevoer naar de benen toe verminderd. De beenspieren krijgen vervolgens te weinig zuurstof tijdens het lopen waardoor de klachten ontstaan.

Ontstaanswijze

Plaquevorming treedt vaker op bij mensen die roken. Er zijn verschillende risicofactoren die bijdragen aan het ontwikkelen van de aandoening.

Denk aan suikerziekte, een hoge bloeddruk en een relatief hoge leeftijd. Daarnaast hebben mannen een verhoogde kans op arteriële claudicatio intermittens. Een gezonde levensstijl kan de klachten voorkomen.

Klachten en verschijnselen

  • Pijn, kramp, of een moe gevoel in het been tijdens bewegen
  • Stilstaan of uitrusten vermindert de pijn
  • De klachten treden op na een vaste loopafstand
  • De pijn bevindt zich meestal in het onderbeen
  • Mogelijke klachten in bilregio, bovenbeen, voetzool en tenen
  • De voet van het aangedane been kan kouder aanvoelen of bleek verkleuren
  • Bij het bergop lopen ontstaan de symptomen eerder
  • Soms zijn de klachten ook in rust aanwezig

Behandeling van arteriële claudicatio intermittens

Het is van belang dat de patiënt stopt met roken. Een hoge bloeddruk en suikerziekte dienen behandeld te worden. De patiënt wordt geadviseerd veel aan lichaamsbeweging te doen en een gezond dieet te volgen. Dit kan bijvoorbeeld door het minderen van verzadigde vetzuren.

Fysiotherapie

De therapie bestaat uit looptraining gedurende minimaal drie maanden. Dit levert in bijna alle gevallen een toename van de pijnvrije loopafstand op. Er dient dagelijks drie keer per dag 15-30 minuten gewandeld te worden.

Wanneer de pijn optreedt loopt men nog een paar meter extra door voordat men stopt. Als de klachten gezakt zijn, wordt er weer verder gewandeld.

De vernauwing in een bloedvat kan door middel van een operatie tijdelijk verholpen worden. Dit heeft echter alleen zin als de patiënt zijn levensstijl aanpast.

U kunt voor deze therapie terecht bij: