Looptraining

Looptraining

Looptraining is er in vele soorten en maten. Het klinkt misschien raar maar veel mensen lopen verkeerd. Dit kan zijn met een wandeling of met hardlopen. Op deze pagina willen wij u informeren over looptraining en voor welke klachten dit zinvol kan zijn. Beter lopen is belangrijk voor:

  • mensen na een operatie
  • of juist voor een operatie
  • mensen met etalagebenen of claudicatio intermittens
  • mensen waarbij een verkeerd looptroon is ontstaan
  • beginnende hardlopers
  • hardlopers die efficiĆ«nter willen lopen
  • hardlopers die blessure vrij willen lopen
  • kinderen

Na een operatie

Looptraining kan zeer zinvol zijn na bijvoorbeeld een operatie aan knie heup of enkel. Het aanleren van een goed looppatroon kan uw revalidatietijd aanzienlijk verkorten.

Het verkeerd lopen kan uw knie bijvoorbeeld blijven overbelasten. Een andere naam voor een goed looppatroon is een actief dynamisch looppatroon.

Voor een operatie

Vaak wanneer iemand een nieuwe knie of heup krijgt is deze al een tijdje niet meer zo mobiel en doet deze vaak pijn. Om de pijn te ontwijken of omdat het gewricht gewoon niet meer zo soepel loopt is een verkeerd looppatroon ingeslopen. Door hiel al voor de operatie aandacht aan te schenken kan de revalidatietijd een stuk sneller verlopen.

Etalagebenen of PAV

Bij etalagebenen noemen we de loopscholing gesuperviseerde looptraining. Met deze training is het de bedoeling dat uw bloedvaten in uw benen weer nieuwe bloedvaten gaan aanleggen naar de delen die nu geen bloed meer krijgen. Hiervoor moet u veel en vaak lopen. Speciaal daarvoor opgeleide therapeuten begeleiden u bij u looptraining.

Urban marathon run.

Verkeerd looppatroon?

Na een ongeluk of blessure kan iemand een verkeerd looppatroon hebben aangeleerd. Som s is dit makkelijk met een tip te verhelpen maar soms is dit patroon zo ingesleten dat er meerdere sessies aan therapie nodig zijn om het lopen weer opnieuw te leren. Wij leren graag iedereen weer actief dynamisch te lopen.

Beginnen met hardlopen?

Wanneer mensen starten met hardlopen is het goed om te weten wat juist wel en niet te doen. Vaak krijgen mensen die starten et hardlopen al snel een blessure. Door de juiste techniek en intensiteit aan te houden is de kans op een blessure een stuk kleiner.

Kinderen

Sommige kinderen hebben een klein steuntje van de kinderfysiotherapeut nodig om beter te kunnen lopen. Onze kinderfysio’s zijn hierin gespecialiseerd.