Last van een Gekneusde of gebroken rib - Alpha Fysiotherapie helpt
Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Gekneusde of gebroken rib

Gekneusde of gebroken rib

Wat is een gekneusde of een gebroken rib?

Bij een gekneusde rib is het weefsel dat rond een rib zit, beschadigd (zoals spieren en vetweefsel). Er kan een bloeduitstorting ontstaan. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib zelf. Soms staat die hierdoor scheef. (is soms ook zichtbaar aan de buitenkant)

Wat merkt u er van?

 • pijn aan uw borstkas, aan de voorkant, zijkant of achterkant
 • een blauwe plek op uw borstkas
 • pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen
 • pijn bij het persen bij plassen of ontlasting
 • pijn bij bewegen, zoals bukken of aankleden

Een gebroken rib geeft vaak dezelfde klachten als een gekneusde. Alleen bij een gebroken rib kunt u ook nog de volgende verschijnselen krijgen:

 • de rib staat scheef
 • uw borstkas is anders van vorm 
 • benauwdheid
 • krakende geluiden bij ademhalen of drukken op de ribben  

Oorzaken

Een gekneusde of gebroken rib komt meestal door een val, ongeluk, stoot of klap tegen uw borstkas. Sporten is vaak een aanleiding sporten zoals rugby of voetbal kunnen risico’s vormen.

Ook hard hoesten en zware lichamelijke inspanning, zoals roeien, kan zorgen voor deze problemen.  

Ouderen en mensen met botontkalking hebben een grotere kans om botten te breken. Heel soms ontstaan gebroken ribben door een uitzaaiing van kanker. De rib kan dan bij een kleine verkeerde beweging al breken.

Kan het kwaad?

Meestal kan het geen kwaad. Er is een kleine kans dat een gebroken rib een klaplong veroorzaakt. Een botsplinter prikt dan als het ware uw long lek. Dit kan zorgen voor benauwdheid en pijn in de borstkas.

Kunt u door de pijn minder goed doorademen? Dan heeft u een grotere kans op een longontsteking. Dit is vooral op hogere leeftijd zo. 

Welke onderzoeken zijn er nodig?

Uw huisarts luistert naar uw longen. Ook voelt hij/zij waar de pijnlijke plek zit.

Het heeft meestal geen zin om een röntgenfoto van de longen of ribben te laten maken. Het is namelijk niet belangrijk om zeker te weten of deze gekneusd of gebroken is: beide genezen vanzelf. Overigens is een breuk ook niet altijd goed zichtbaar op een röntgenfoto.

Twijfelt uw huisarts of u een klaplong heeft? Of schade aan uw hart, longen, lever, nier of milt? Dan kan hij/zij wel verder onderzoek doen, zoals een röntgenfoto van de longen, een echo van de buik of het controleren van uw urine.

Adviezen

Bij een gekneusde of een gebroken rib die netjes op zijn plaats zit kan het geen kwaad om te bewegen. Door het ademen bewegen ze immers vanzelf al de hele dag.

In het begin kan de gevoeligheid of pijn u tegenhouden om al teveel te doen. Maar als het gaat mag u gewoon fietsen, wandelen, zwemmen, wat u wilt.

Probeer zelf uit wat u kunt. Laat de pijn u niet te zeer belemmeren, maar forceer ook niet. In het begin kan het tillen van bijvoorbeeld een zware boodschappentas misschien nog lastig gaan.

Stel het dan even uit of kijk of u op een manier kunt tillen waardoor het wel gaat. De eerste week is het vaak even uitproberen. daarna zult u merken dat het steeds gemakkelijker gaat.

Behandeling

Meestal genezen de ribben vanzelf binnen een paar weken.

U kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer.

U kunt pijnstillers nemen (paracetamol). Pijnstillers kunnen er voor zorgen dat u goed diep kunt blijven in- en uitademen. Dit verkleint de kans op een longontsteking.

Wanneer contact opnemen?

Neem contact op met uw huisarts als uw borstkas pijn doet als u ademt of beweegt, in combinatie met een of meer van deze klachten:

 • benauwdheid
 • buikpijn
 • vervorming van uw borstkas
 • koorts
 • duizeligheid