Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Impingement schouder

Impingement schouder

Impingement

Een impingement is een inklemming van bepaalde weefsels in het schoudergewricht of ander gewricht. Er zijn verschillende structuren die ingeklemd kunnen raken, zoals de slijmbeurs en spieren. Impingement van de schouder is een verouderde term tegenwoordig noemt met deze aandoening SAPS.

Klachten en verschijnselen bij SAPS

Typisch bij SAPS is een pijnlijke traject bij het optillen van de arm. Er is dan een ‘pijnlijk traject’ bij het optillen van de arm waarbij de pijn rond de 90 graden het meest erg is en als de arm volledig is opgetild wordt de pijn steeds minder. (painfull arc)

Overige klachten

 • Bij het optillen van de arm een stekende of zeurende pijn.
 • Pijn rond het schoudergewricht.
 • Uitstralende pijn aan de zijkant van de bovenarm beginnende net onder de schouder tot halverwege de bovenarm.
 • Pijn bij liggen op de aangedane schouder.
 • Iets uit de achterzak van de broek pakken geeft pijn.

Oorzaak

De problemen ontstaan doordat de structuren tussen het schouderdak en de schouderkop worden ingeklemd. De oorzaak kan veelal worden herleid tot twee oorzaken:

 • Overbelastingsklachten van de schouder. Het gaat hier meestal om het veel boven het hoofd werken of het herhaald heffen van de arm. Deze belastingen kan leiden tot kleine beschadigingen in de slijmbeurs (bursitis) of in de rotator cuff spieren.
 • Instabiliteit van de schouder door slecht functioneren van de spieren

Oorzaken van een primair SAPS

Bij primair impingement wordt de ruimte onder het schouderdak te klein door lokale veranderingen die plaatsvinden in weefsels boven de kop van de bovenarm. Vaak speelt veroudering een rol.

Soms komt het voor dat het schouderdak een afwijkende vorm heeft of heeft gekregen. Dit is zichtbaar op een röntgenfoto. Als dit de oorzaak van de klacht is, kan een operatie overwogen worden. Bij de operatie wordt de ruimte onder het schouderdak vergroot.

Bij overbelasting ontstaat meer wrijving of kleine beschadigingen. Hierdoor raakt de slijmbeurs geïrriteerd en wordt dan dikker waardoor weefsels ingeklemd raken.

Bij veroudering wordt de kwaliteit van de pezen minder (dit proces heet tendinose) waardoor de pezen dikker worden.

Oorzaken van een secundair SAPS

Bij secundair impingement ontstaat de inklemming door veranderingen in weefsels die lager dan de kop van de bovenarm zijn gepositioneerd. Het probleem ligt vaak meer regionaal.

 • Te slappe, niet goed samenwerkende of verkorte spieren van de schoudergordel.
 • Een verkeerde houding waardoor het schouderblad minder goed kan meebewegen.
 • Onvoldoende meebewegen van het schouderblad bij heffen van de arm.
 • Te weinig of te veel beweeglijkheid in het kapsel van het schoudergewricht.
 • Een instabiel schoudergewricht.
 • Een val waardoor weefsels onder het schouderdak ontstoken raken en waardoor de ruimte onder het schouderdak minder wordt.

Primair of secundair impingement komen vaak tegelijk voor en zijn in de praktijk vaak moeilijk te onderscheiden.

Behandeling

Allereerst wordt er gestart met fysiotherapie. Wanneer dit onvoldoende resultaat heeft, kan de arts medicijnen voorschrijven, of een injectie met een corticosteroïd, dat toegediend wordt door een arts tussen de rotator cuff en het acromion (precies in de glijlaag).

Zo dient u na zo’n injectie zeker drie tot vier weken het rustig aan te doen. Vaak wordt deze injectie na zes weken nog een keer herhaald als het effect nog niet volledig is. Meer dan twee injecties binnen 12 maanden wordt afgeraden.

Mochten de klachten aanhouden of terugkomen ondanks eerder genoemde behandeling, dan kan een operatieve behandeling worden overwogen.