Het sub acromiaal pijnsyndroom afgekort SAPS of gewoon pijn onder het schouderdak is bij veel mensen een veel voorkomende oorzaak van schouderpijn in en rondom het gewricht.
Vooral bij het heffen van de arm is deze schouderpijn voelbaar. Later blijft de schouder ook in rust pijnlijk. Deze pijn ontstaat door een veroudering, overbelasting of beschadiging van de pezen en/of spieren rondom het schoudergewricht.
Rust, maar met oefeningen, medicijnen, en gerichte spieroefeningen zorgen ervoor dat de schouderpijn meestal weggaat. Slechts zelden is een operatie nodig, ook al werden vroeger vaker operaties verricht zoals een neerplastiek. Tegenwoordig komst deze operatie nog maar zelden voor, simpelweg omdat hij te weinig effect heeft.
In het verleden was de gedachte dat de klachten altijd werden veroorzaakt doordat de slijmbeurs of pees klem zat. Daarom heette ook wel een impingement of inklemming van de schouder.
Inmiddels weten we dat de schouderpijn veel meer oorzaken kan hebben. De term sub acromiaal pijnsyndroom, afgekort SAPS, geeft dit probleem beter weer. Zeker ook omdat het natuurlijk niet altijd de slijmbeurs of pees is die dwars zit.
Veroudering van de pezen rond de schouder en het ontstaan van kleine scheurtjes en kleine verkalkingen in een pees, komt op oudere leeftijd bij veel mensen voor. Dit geeft lang niet altijd klachten.
Mensen bij wie er wel schouderpijn kan ontstaan, zijn vaak mensen van middelbare leeftijd die veel of zwaar bovenhands en bovenhoofds werk verrichten.
Soms ontstaat het ook bij jonge sporters die tijdens het sporten de armen vaak boven het hoofd heffen. Dit geldt bijvoorbeeld voor zwemmers, honkballers en tennissers.
Ook verstoring van het bewegingspatroon van de schoudergordel kan leiden tot overbelasting en irritatie van pezen en of slijmbeurs.
Dit kan gebeuren na een ongeval of een blessure, of bij het aanleren van een nieuwe sport of techniek. Uw schouderblad maakt dan bijvoorbeeld bewegingen die niet goed zijn.
Tot voor kort ging men uit van inklemming van een slijmbeurs, een pees en/of spier tussen de botten en het dak van het schoudergewricht. Maar uit onderzoek blijkt dat inklemming slechts bij uitzondering de oorzaak is.
Meestal is er eerst een peesirritatie. Die irritatie kan ontstaan door het veelvuldig heffen van de arm, bijvoorbeeld bij een tennisopslag, ramen lappen of behangen. Zo’n geïrriteerde pees verdikt en de bovenliggende slijmbeurs zwelt op.
Die pees en slijmbeurs ‘schuren’ dan langs het bot van het schouderdak. Dit vergroot de irritatie in de pees en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan er zelfs een scheur(tje) in de pees ontstaan. Deze beschadiging kan ook ontstaan bij een val op de schouder. Als dit proces verder gaat dan bestaat ook de kans op een cuff-ruptuur. Hierbij scheurt de pees.
Als SAPS is vastgesteld, bestaat de behandeling in eerste instantie uit uitleg over de aandoening. Uw arts vertelt u over de meestal gunstige prognose en laat weten dat relatieve rust uw schouder goed doet. Van volledige rust wordt uw schouder niet beter maar eerder slechter, onze fysiotherapeuten kunnen u hier goed bij helpen.
Relatieve rust betekent dat u uw schouder mag bewegen, maar alleen binnen uw pijngrenzen. Vermijd daarom bewegingen waarbij u uw arm boven schouderhoogte moet heffen.
U zult merken dat u na verloop van tijd weer steeds meer kunt doen met uw arm en schouder. Vaak zijn oefeningen voor de spieren rondom de schouder waardevol. Ook tips over de juiste manier om uw arm en schouder te gebruiken zijn zinvol.
Medicijnen helpen de eventuele ontsteking tegen te gaan. Bij hevige pijn, bijvoorbeeld door een ontstoken slijmbeurs, kan een injectie met een pijnstiller en de ontstekingremmer, uitkomst bieden. Bij een slijmbeurs- of peesontsteking waarbij zich veel kalkneerslag heeft opgehoopt, kan een behandeling met shockwave goed helpen.
Bij een slijmbeurs- of peesontsteking waarbij zich veel kalkneerslag heeft opgehoopt, kan ook barbotage zinvol zijn. Na lokale verdoving prikt een arts met een paar naalden in de schouder. Via het aanprikken met de naalden wordt de kalkneerslag grotendeels weggespoeld.
Ook stimuleert deze behandeling de doorbloeding van de pees. Dit geeft op langere termijn een goede verbetering van de schouderpijn. Na enkele weken tot maanden nemen de pijn af en bij de meeste mensen verdwijnen ze helemaal.
SAPS is een verzamelnaam voor pijnklachten in de schouder
SAPS betekend sub acromiaal pijnsyndroom
Onze fysiotherapeuten helpen u hier graag bij
Nee, uw schouder hoeft zeker niet geopereerd te worden