Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

MPFL reconstructie

MPFL reconstructie

Wat is het mediale patellofemorale ligament (MPFL)?

Het mediale patellofemorale ligament maakt deel uit van het complexe netwerk van zachte weefsels die de knie stabiliseren. Het bevestigt het binnenste deel van de patella (knieschijf) aan het lange bot van de dij, ook wel het dijbeen of femur genoemd.

Samen vormen de patella en het femur het patellofemorale gewricht.

Letsels kunnen optreden wanneer de patella ontwricht of subluxeert (gedeeltelijk ontwricht) als gevolg van een trauma bij sport of een ongeval. Dit komt vaker voor bij meisjes of jonge vrouwen.

Wat is MPFL-reconstructie?

Dit is een operatie waarbij een nieuw mediaal patellofemoraal ligament wordt gemaakt. Om de knie te stabiliseren en het gewricht te helpen beschermen tegen nog meer schade.

Letsel

In de gezonde knie bewegen de botten waaruit het patellofemorale gewricht bestaat soepel tegen elkaar, als het gewricht wordt gebogen of gestrekt. De patella glijdt in een trochlea (groef) van het dijbeen. 

De MPFL speelt een bijzonder belangrijke rol bij het op koers houden van de patella.

Met rust laten

Onbehandeld, kan een gewonde MPFL vanzelf genezen. Maar bij te veel blessures veroorzaakt het instabiliteit. Hierdoor wordt het gemakkelijker voor de patella om in de toekomst weer uit de kom te laten schieten. 

Dit kan op zijn beurt schade aan het kraakbeen in de knie veroorzaken. Als dit kraakbeen eenmaal is beschadigd, loopt u een hoger risico op het ontwikkelen van patellofemorale artrose. Een aanzienlijk moeilijkere aandoening om te behandelen. 

Reconstructieprotocol

Bijna alle kandidaten voor een reconstructie hebben hun knie meer dan eens ontwricht.

De orthopedisch chirurg vervangt dan het gewonde ligament door een deel van een pees dat ofwel uit de eigen hamstring van de patiënt ofwel uit donorweefsel is gehaald. 

De hele operatie duurt ongeveer een uur en patiënten gaan dezelfde dag naar huis, met hun knie gestabiliseerd in een brace. Tegenwoordig is een operatie een veilige optie voor kinderen en tieners.

Eerdere, mislukte operaties

Degenen die als een s zo’n opeartie hebben gehad, ervaren over het algemeen een aanzienlijke verbetering van de stabiliteit van het gewricht.

Wat te verwachten

Na de reconstructie kunnen patiënten het aangedane been belasten, dat in een brace wordt geplaatst die gedurende zes weken wordt gedragen. 

De brace houdt het been recht tijdens het lopen. Tijdens het herstel wordt thuis een continue passieve bewegingsmachine (CPM) gebruikt. Dit om littekenweefsel en stijfheid in het gewricht te voorkomen.

Quadriceps

Zodra de quadriceps (de belangrijkste spier in de dij) sterk genoeg is om het gewricht te ondersteunen, kan begonnen worden met fysiotherapie. Dit is gewoonlijk ongeveer zes weken na de operatie. 

Andere maatregelen die het herstel kunnen versnellen, zijn onder meer apparaten die elektrische stimulatie geven aan de spieren rond de knie.

De meeste mensen kunnen over het algemeen tussen de 4 en 7 maanden na de MPFL-reconstructie terugkeren naar sport.