Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
Afspraak maken

Spondylose

Spondylose

Wat is spondylose?

Spondylose is een slijtage of artrose van de wervelkolom. Vooral in de bewegende delen van de wervelkolom slijten de wervels en de tussenwervelschijven het snelst.

Spondylose komt dan ook vaak voor in de nek of de onderrug. Als de spondylose of slijtage ernstig is, kan er druk ontstaan op de zenuwen en krijgt u pijn.

Wat is de oorzaak?

De belangrijkste oorzaak is ouderdom. Want het komt veel vaker voor bij mensen van 50 jaar en ouder. In de loop der jaren worden wervels brozer en tussenwervelschijven droger en dunner.

Het lichaam maakt op slijtageplekken botweefsel aan om de wervelkolom te versterken. Dit kan op uw zenuwen gaan drukken en pijn, tintelingen en gevoelloosheid veroorzaken.

De aandoening komt ook bij jonge mensen voor, als gevolg van een aangeboren afwijking of een ongeval. Er zijn aanwijzingen dat het ook veroorzaakt kan worden als gevolg van zware overbelasting en door een verkeerde lichaamshouding.

Klachten

Bij een spondylose in uw rug kunt u pijn hebben in de rug, die uitstraalt naar uw benen. Dit kan steeds erger worden waardoor lopen lastiger wordt. Bij een spondylose in de nek kunt u pijn hebben in de nek, die uitstraalt naar uw armen.

Soms kan er sprake zijn van verminderde kracht of verminderd gevoel in de armen of de benen. Ook kan een verminderde controle van de blaas veroorzaakt worden door de spondylose.

Hoe weet u dat u spondylose heeft?

Met een gewone röntgenfoto kunnen veranderingen aan de wervelkolom worden vastgesteld. Er is vervolgens een MRI nodig om de eventuele zenuwbeknelling te zien.

De behandeling

Spondylose klachten kunnen vaak onder controle gehouden worden met fysiotherapie pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarnaast kan oefentherapie helpen. Als de diagnose ‘spondylose’ is gesteld en de klachten zijn ernstig en houden aan, dan kan er gekozen worden voor een operatie.

Bij een operatie wordt de tussenwervelschijf verwijderd en worden de wervels aan elkaar vastgezet, deze operatie heet een spondylodese. De beknelde zenuw krijgt dan weer voldoende ruimte.

Gemiddeld gaan patiënten 4 tot 6 weken na de operatie weer aan het werk, natuurlijk afhankelijk van het herstel.