Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Stenose

Stenose

wat is een stenose?

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels, door de wervels loop een soort van buis. Deze buis wordt het wervelkanaal genoemd. Uw ruggenmerg loopt door dit kanaal en is een bundel van zenuwen.

Bij een stenose ontstaat er een vernauwing van het wervelkanaal waardoor de zenuwen worden bekneld, deze beknelling kan ischias veroorzaken. Ischias is de irritatie van de grote beenzenuw. Een stenose wordt ook wel kanaalstenose genoemd.

Lumbale stenose

De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het lendenwervelkanaal is een aandoening die tamelijk veel en vooral bij oudere mensen voorkomt. Mensen die hieraan lijden klagen over pijn in de benen bij het lopen en staan. Het is niet altijd een pijnlijk gevoel, maar soms juist een moe gevoel.

Als de klachten erger worden wordt de loopafstand steeds kleiner. Als de patient maar op een bankje gaat zitten of voorover bukt zakken de klachten weer af.

De klachten komen meestal in beide benen voor, maar soms ook maar in 1 been. Liggen op de zij, of met opgetrokken benen, helpt vaak ook. Stilstaan na het lopen helpt niet omdat de klachten zelfs optreden na lang staan

Wat is de oorzaak van stenose?

Als we ouder worden slijt onze wervelkolom. Bij de één gaat dit sneller dan bij de ander. Door de slijtage groeit er bot aan, verdikken de wervels en ontstaan er uitstulpingen of ophopingen.

Het wervelkanaal wordt dan te nauw voor de zenuwen die erdoorheen lopen. Dit kan op verschillende plaatsen gebeuren.

Een stenose komt voornamelijk bij oudere mensen voor die van nature al een nauw wervelkanaal hebben. Als uw rug langdurig op dezelfde manier is belast, kan dit invloed hebben op het ontstaan van stenose. Maar ook osteoporose, een hernia of een tumor kunnen stenose veroorzaken.