Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

SLAP Laesie

SLAP Laesie

Wat is een SLAP laesie of labrumscheur in mijn schouder?

Een SLAP laesie of een labrumscheur in de schouder is een veel voorkomende schouderblessure. Meestal begint deze schouderpijn aan de voorkant rondom de bicepspees.

De biceps is een spier aan de voorzijde in de bovenarm die helpt bij het buigen van de elleboog en bij het bewegen van de onderarm. Bij deze beweging wordt de hand open gedraaid, waardoor de handpalm naar boven wijst.

frozen_schoulder
SLAP leasie

De biceps is een tweekoppige spier. De lange bicepspees zorgt voor 15% van de kracht en de korte voor 85%. De lange bicepspees hecht aan bij de bovenrand van de kom van de schouder (glenoid). 

Vervolgens loopt de lage bicepspees over de schouderkop en daalt dan aan de voorzijde van de schouderkop en bovenarm af richting de elleboog.

Wat voel ik?

Het belangrijkste symptoom bij een labrum scheur is een scherp gevoel van uit de kom schieten of klem zitten bij bepaalde bewegingen van de schouder. De wordt meestal gevolgd met een kloppend gevoel in de schouder die wel een paar uur kan aanhouden.

De belangrijkste symptomen zijn:
–  Pijn, meestal bij bewegingen van arm boven het hoofd en geeft een klemmend, luxerend of knarsend gevoel
–  Soms nachtelijke pijn of schouderpijn gedurende dagelijkse activiteiten
–  Een gevoel van instabiliteit in de schouder
–  Verminderde bewegingsuitslagen
–  Krachtsverlies

Veelvoorkomende oorzaken.

Een SLAP leasie of labrumscheur in de schouder komt veel voor bij ouderen en bovenhandse sporters, zoals volleybal, badminton en tennis. Door bepaalde bovenhandse bewegingen kan het labrum klem komen te zitten tussen de kom en kop met als gevolg een scheurtje in de aanhechting.

Ook bij grote trekkrachten kan een scheurtje ontstaan. Stel je valt en je wilt je ergens aan vasthouden, soms kan de aanhechting dit niet aan en ontstaat er daardoor dus een scheurtje.

De meeste labrum scheuren zijn vaak het resultaat van een trauma aan de schouder. Voorbeelden van een trauma zijn:
–  Vallen op een uitgestrekte arm
–  Directe klap tegen de schouder
–  Plotselinge ruk aan de schouder, zoals het optillen van een zwaar voorwerp
–  Krachtige reiken boven schouderhoogte, zoals het proberen te stoppen van een val of bij uitglijden

Wat is een Bankart laesie?

Een Bankart laesie is een letsel aan het onderste gedeelte van de kraakbeenring in het schoudergewricht. Deze kraakbeenring wordt ook wel het labrum genoemd.

Een Bankart laesie valt dan ook onder de labrumletsels. Een ander bekend labrumletsel is de SLAP laesie (Superior Labral tear from Anterior to Posterior) waarbij er juist schade aan het bovenste deel van het labrum (en soms ook aan de aanhechting van de bicepspees) optreedt.

Behandeling

Er zijn 2 soorten behandelingen mogelijk: een conservatieve behandeling bij een fysiotherapeut of een operatieve behandeling. Als eerst zullen wij bekijken wat voor soort klachten er zijn en wat de oorzaak is van de pijnklachten.

Wij zullen diverse oefeningen uitvoeren om de stabiliteit van de schouder te verbeteren en dus hierbij de aanhechting te versterken.

Hoe wordt een labrumscheur in de schouder vastgesteld?

Niet alle labrumscheuren in de schouder veroorzaken symptomen. In feite kunnen mensen, als de scheur klein is, vaak zonder pijn bewegen. In sommige gevallen, als erop wordt gelet dat geen druk op de geblesseerde weefsels wordt gezet, geneest het labrum vanzelf.

Omdat er geen bloedtoevoer voorhanden is in het labrum, kan volledige genezing moeilijk zijn. De schouder met een labrumscheur kan ploppen of klikken zonder pijnlijk te zijn; als een scheur echter erger wordt, is het waarschijnlijk dat pijn en zwakte ontstaan.

Als uw fysiotherapeut vermoedt dat u een labrumscheur zou kunnen hebben, zal de therapeut uw gezondheidsgeschiedenis nalopen en een lichamelijk onderzoek doen.

Deze tests zetten uw schouder in houdingen waardoor sommige van uw symptomen kunnen worden opgewekt, zoals “ploppen”, “klikken” of milde schouderpijn. Met dit onderzoek kan uw fysiotherapeut vaststellen of uw schoudergewricht instabiel is.

Het kan lastig zijn om labrumscheuren met zekerheid vast te stellen zonder een kijkoperatie (artroscopie), waarbij een buisvormig instrument, een artroscoop genaamd, via een kleine incisie in de schouder wordt gebracht om een blessure te bekijken of te repareren.

Hoe kan een fysiotherapeut helpen?

Als labrumscheuren tot lichte symptomen, maar niet tot schouderinstabiliteit leiden, worden ze meestal met fysiotherapie behandeld. Uw fysiotherapeut zal:

  • U laten zien welke houdingen of activiteiten u moet vermijden
  • Een maatplan maken voor uw herstel
  • Specifieke oefeningen opstellen om de schouder sterker te maken, zoals externe en interne rotatieoefeningen, om het gewricht te ondersteunen en de druk op het labrum glenoidale te verminderen.
  • manuele therapie, toepassen om de schouderpijn te verminderen en beweging te verbeteren.

In ernstiger gevallen, als conservatieve behandeling niet in staat is om de symptomen van een labrumscheur helemaal op te heffen, kan een operatie nodig zijn om het gescheurde labrum weer vast te maken.

Na een operatie, zal uw fysiotherapeut u leren zijn hoe u langzaam maar zeker uw dagelijkse dingen weer kunt gaan oppakken.

Een chirurgisch gerepareerd labrum heeft 9 tot 12 maanden nodig om helemaal te genezen. Direct na de reparatie, moet u overmatige druk of kracht op het gerepareerde labrum vermijden en de druk op uw schouder in de loop van de tijd langzaam gaan opvoeren.

Uw fysiotherapeut is opgeleid om activiteit langzaamaan en veilig op te voeren om u in staat te stellen om uw normale activiteiten weer op te pakken zonder dat u de gerepareerde weefsel opnieuw blesseert