Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is fysiotherapie voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Dit kan ontstaan als gevolg van kanker, bloedvatproblemen, litteken, bestraling, chemotherapie, een operatie of na een ongeval. De lymfevaten kunnen dat niet meer optimaal afvoeren waardoor vochtophoping ontstaat.

De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren met verschillende technieken. Denk hierbij aan manuele lymfedrainage (massage), taping en oefentherapie. Ook kan er voor gekozen worden een therapeutisch elastische kous (TEK) aan te meten.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, door een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen.

Met specifieke handgrepen wordt de eigen beweeglijkheid van het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van lymfe doet vergroten. Hierdoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

Lymfetaping

Lymftaping is uitermate geschikt om afvoer van lymfvocht te ondersteunen. De tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht beter wordt afgevoerd.

De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht.

Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de initiële lymfevaatjes beter kunnen openen. Het dichte netwerk van lymfvaatjes in deze laag kan door het drukverschil vocht uit het omringende weefsel opnemen. Tijdens beweging is er bovendien sprake van een massage-effect.

Oefentherapie bij oedeem

Bewegen heeft een gunstige invloed op de lymfstroom en op het gehele afweersysteem. Bewegen zet de spieren aan het werk, ze werken als een pomp (de spierpomp), deze stimuleert de werking van lymfvaten.

De afvoer van lymfvocht wordt hierdoor 5 tot 15 maal zo hoog. Mensen met oedeem hebben veelal baat bij gerichte oefentherapie. Hiermee kan men zelf de afvoer van lymfvocht bevorderen

Afspraak oedeemtherapeut

Wilt u een afspraak maken voor oedeemtherapie dan kan dit op de locaties in Beesd en Culemborg. U maakt dan een afspraak met Sharon Zuurmond onze oedeemtherapeut. Sharon is al een aantal jaar werkzaam al oedeemtherapeut.

De opleiding heeft ze gevolgd bij het NPI met daarbij aansluitend nog een aantal cursussen gericht op het behandelen van oedeem. Ook is Sharon gecertificeerd voor het aanmeten therapeutisch elastische kousen.

Sharon Zuurmond

Hoe wordt de oedeemtherapie vergoed?

Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing nodig van een arts. De kosten voor oedeemtherapie vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering.

U kunt ook zonder verwijzing komen voor om oedeem te laten behandelen. Deze behandeling valt dan onder fysiotherapie. Het is dan geen chronische indicatie en wordt niet vergoed uit het basispakket.

Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien voor welke vergoeding voor oedeemtherapie in aanmerking komt.

U kunt voor oedeemtherapie terecht in de volgende vestigingen;