Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is therapie voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Dit kan ontstaan als gevolg van kanker, bloedvatproblemen, litteken, bestraling, chemotherapie, een operatie of na een ongeval. De lymfevaten kunnen dat niet meer optimaal afvoeren waardoor vochtophoping ontstaat.

De therapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren met verschillende technieken. Ze doen dit met manuele lymfedrainage (massage), taping en oefentherapie. Ook kan er voor gekozen worden een therapeutisch elastische kous (TEK) aan te meten.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert, met een zachte pompende beweging, de vochtopname door de lymfvaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen.

Door handgrepen wordt het lymfvatensysteem geactiveerd en gestimuleerd wat de afvoermogelijkheden van de lymfe vergroot. Daardoor kan er meer lymfe worden afgevoerd.

lymfedrainage
Manuele lymfedrainage

Lymfetaping

Lymftaping is uitermate geschikt om afvoer van lymfvocht te ondersteunen. De tape heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht beter wordt afgevoerd.

Deze speciale tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden.

Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de lymfevaatjes beter kunnen openen. Tijdens beweging is er bovendien sprake van een massage-effect.

Oedeemtherapie na cosmetische ingrepen 

Manuele lymfedrainage kan ook worden toegepast na een cosmetische ingreep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ooglidcorrectie, liposuctie of een borstlift. Lymfedrainage bevorderd de vochtafvoer om het effect en het herstel te optimaliseren.  

Littekentherapie 

Na medische ingrepen ontstaat er littekenweefsel. Littekentherapie kan u helpen om het litteken zo soepel mogelijk te maken. Wij behandelen dit door littekenmassage en taping.  

Oefentherapie bij oedeem

Bewegen is goed voor de lymfstroom en het gehele afweersysteem. Bewegen zet de spieren aan het werk, ze werken als een pomp (de spierpomp), deze stimuleert de werking van lymfvaten.

De afvoer van lymfvocht wordt hierdoor 5 tot 15 maal zo hoog. Mensen met oedeem hebben veelal baat bij gerichte oefentherapie. Hiermee kan men zelf de afvoer van lymfvocht bevorderen

Afspraak oedeemtherapeut

Wilt u een afspraak maken dan kan dit op de locaties in Beesd, Culemborg, Ochten en Zaltbommel. U maakt dan een afspraak met Linsey Dekkers of Sophie Voogt. Zij zijn ook gecertificeerd voor het aanmeten therapeutisch elastische kousen.

Zijn er vergoedingen van de zorgverzekeraar?

Voor vergoeding van uw zorgverzekeraar heeft u een verwijzing nodig van een arts. De kosten vallen vanaf de 21e behandeling onder de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering.

U kunt ook zonder verwijzing komen voor om oedeem te laten behandelen. Deze behandeling valt dan onder fysiotherapie. Het is dan geen chronische indicatie en wordt niet vergoed uit het basispakket.

Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien voor welke vergoeding u in aanmerking komt.