Voetklachten

Voetklachten
Eva de Weert
Eva de Weert 12 juni 2019

Voetklachten rondom de hak

Pakweg de helft van alle veertigers krijgt of heeft wel eens een keer last van voetklachten aan de onderzijde, vaak rondom de hak. Wie op internet gaat zoeken of advies inwint zal snel te horen krijgen dat het om een hielspoor gaat.

Vaak is dit niet terecht, een hielspoor zal zelden de oorzaak van de pijn zijn. 9 van de 10 keer zal het verdikte peesblad aan de onderkant van de voet uw pijn veroorzaken. Zo’n ontsteking van de peesplaat of een fasciitis plantaris kan erg pijnlijk zijn, met name na een kleine of langere rust periode.

Voetklachten

Oorzaken van een hielspoor

Meestal ontstaat de ontsteking van de peesplaat door overbelasting.

Andere oorzaken kunnen zijn:

  • overgewicht
  • een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren
  • een afwijkende voetvorm
  • hormonale veranderingen
  • diabetes

Er zijn op internet veel behandelmethodes te vinden, maar weinig hiervan zijn wetenschappelijk onderbouwd. Sommige aanbevelingen kunnen zelfs op de langere termijn schadelijk zijn.

Aan de onderzijde van de voet bevindt zich een vetkamer. Het dragen van een gelzooltje kan ervoor zorgen dat er vetkamerschade ontstaat, die nooit meer te herstellen is.

Sowieso kan men vraagtekens stellen bij het dragen een gelzooltje of andere zooltjes in welke vorm dan ook. Immers zijn we op bloten voeten geboren.

Het is dan ook aan te bevelen om een gespecialiseerde therapeut te zoeken die veel ervaring heeft in het behandelen van voetklachten. Om eventuele teleurstellingen te voorkomen.

Uiteraard kunt u ook gewoon wachten tot de klachten vanzelf overgaan maar de ervaring leert dat dit wel een jaar of twee kan duren.

Bij Alpha fysiotherapie hebben we deze klacht uitvoerig bestudeerd en zijn tot een aantal zinvolle behandelstrategieën gekomen waarmee we u goed kunnen helpen.

Zo gebruiken we echografie om de klachten goed in beeld te kunnen brengen en shockwave om pijnklachten te dempen. Daarnaast maken we gebruik van innovatieve behandelvormen als EPTE en PNE.