Alpha Fysiotherapie Alpha Fysiotherapie
eva_de_weert
Afspraak maken

Bakerse cyste

Bakerse cyste

Een Bakerse cyste is een met vocht gevulde holte, ook wel een cyste genoemd. Deze cyste geeft een gevoel van beklemming achterin de knie. Vaak doet het pijn, de pijn kan erger worden wanneer u uw knie volledig buigt of strekt of wanneer u sport of bijvoorbeeld fietst.

Een Bakerse scyste, is meestal het gevolg van een probleem in het kniegewricht, zoals artritis of een kraakbeenscheur. Beide aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat uw knie te veel vocht produceert, wat kan leiden tot een bakkerscyste. Het vocht moet ergens heen en er is geen ruimte in het gewricht zelf, daardoor wordt het vocht naar buiten gedrukt.

Symptomen

In sommige gevallen veroorzaakt de cyste niet of nauwelijks pijn en merkt u het misschien helemaal niet. Maar is andere gevallen kunnen dit de dingen zijn die u wel opmerkt:

  • Zwelling achter je knie
  • Kniepijn
  • Stijfheid en onvermogen om de knie volledig te buigen

Uw symptomen kunnen erger zijn nadat u actief bent geweest of als u lang heeft gestaan.

Wanneer naar een fysiotherapeut gaan?

Raadpleeg uw fysio als u pijn en zwelling achter uw knie heeft. Wij kunnen middels een echografie snel zien of he een Bakerse cyste is.

Oorzaken

Een smeervloeistof in het kniegewricht genaamd synoviale vocht helpt het ​​gewricht soepel te draaien en vermindert wrijving tussen de bewegende delen van een knie.

Maar soms produceert de knie te veel gewrichtsvocht, wat resulteert in ophoping van vocht in een gebied aan de achterkant van uw knie, waardoor een Bakerse cyste ontstaat. Dit kan gebeuren vanwege:

  • Ontsteking van het kniegewricht, zoals die optreedt bij verschillende soorten artritis
  • Een knieblessure, zoals een kraakbeenscheur
  • Trauma

complicaties

Soms barst de cyste en lekt er synoviale vloeistof in het kuitgebied, waardoor:

  • Scherpe pijn in je knie ontstaat
  • Zwelling in de kuit
  • Soms roodheid van uw kuit of een gevoel van water dat langs uw kuit loopt

Deze tekenen en symptomen lijken sterk op die van een bloedstolsel in een ader in uw been. Als u last heeft van zwelling en roodheid van uw kuit, moet u naar een arts, om een ​​ernstiger oorzaak van uw symptomen uit te sluiten.

Wat is er aan te doen?

Het trainen van de knie is vaak een goede oplossing, hierdoor kan het vocht beter afgevoerd worden en kan de conditie van de knie beter worden. Ook vermindert het de gevolgen van kraakbeenschade en artritis. Een goed programma en begeleiding zijn daarbij wel van belang.